Laat uw hond vaccineren tegen de ziekte van Lyme.

plaatje honden LymeDoor een nieuw vaccin kan er nu gevaccineerd worden tegen de ziekte van Lyme bij honden. Het vaccin mag gegeven worden bij honden vanaf 12 weken oud. Het advies is om voor het tekenseizoen te vaccineren (februari/maart). Na 3 weken moet het vaccineren worden herhaald, daarna wordt er jaarlijks gevaccineerd voor het tekenseizoen.

Wat is de ziekte van Lyme?

Ziekte van Lyme, ook wel Lyme-borreliose genoemd, is de meest voorkomende door teken overgedragen infectie in Europa. De ziekte wordt veroorzaakt door spirocheten. Dit zijn spiraalvormige bacteriën (Borrelia) die Lyme kunnen veroorzaken bij zowel mensen als dieren. In Europa wordt deze infectie voornamelijk over gebracht door teken, om precies te zijn de tekensoort Ixodes ricinus. Deze tekensoort komt voor in heel Europa, van Scandinavië tot aan de Middellandse Zee. De teek komt voor in bosrijke gebieden en plekken met hoog gras zoals duinen, maar ook de eigen tuin. Teken zijn actief van het voorjaar tot diep in het najaar.

Risico’s

In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken (20%) besmet met Borrelia. Alle honden lopen na een beet van een geïnfecteerde teek het risico de ziekte van Lyme te ontwikkelen. Het kan maanden duren voordat de symptomen van deze ziekte zichtbaar worden. Niet zelden toont een besmette hond pas symptomen 2 tot 5 maanden na een tekenbeet. Veel geïnfecteerde honden tonen helemaal geen ziekteverschijnselen. Veel voorkomende symptomen zijn kreupelheid (1 of meerdere ontstoken gewrichten), koorts en sloomheid. In zeer zeldzame gevallen ontstaan ontstekingen van de nieren, hartspier of zenuwafwijkingen. Oudere honden en honden met een slechte afweer lijken gevoeliger voor de ziekte. Omdat de zichtbare symptomen die duiden op Lyme vrij algemeen zijn en makkelijk verward kunnen worden met een andere ziekte, dient u bij twijfel altijd de dierenarts te raadplegen. Om er achter te komen of uw hond besmet is met Lyme, kunnen wij bij uw hond bloed afnemen en dit laten onderzoeken bij een gerenommeerd laboratorium.

Behandeling

Lyme-borreliose wordt behandeld met antibiotica. Deze behandeling duurt minimaal een maand. De behandeling is het meest effectief wanneer deze zo vroeg mogelijk wordt gestart. Het is echter mogelijk dat de infectie ondanks de behandeling blijft bestaan.

Vaccinatie

In gebieden waar veel (besmette) teken kunnen voorkomen kan, naast preventieve snelwerkende producten tegen teken zoals Scalibor tekenband of Practic, vaccinatie worden overwogen. Vaccins die beschermen tegen Lyme-borreliose voorkomen de overdracht van Borrelia van de teek naar de hond. De basisvaccinatie bestaat uit 2 vaccinaties met een tussentijd van 3 weken. Daarna is een jaarlijkse herhaling voldoende voor 12 maanden bescherming.

Lyme-borreliose is ook een mensenziekte

Ixodes-teken kunnen ook Lyme-borreliose overdragen op mensen. Elk jaar worden er 65.000 gevallen gemeld in Europa. Symptomen bij mensen variëren van vrij algemeen zoals hoofdpijn, koorts, vermoeidheid tot de bekende karakteristieke huiduitslag (erythema migrans). Zonder adequate behandeling kan de ziekte zich verspreiden in gewrichten, hart en centraal zenuwstelsel. U kunt het risico op tekenbeten verminderen door insectenwerende middelen te gebruiken en door lange broeken en bovenkleding met lange mouwen te dragen wanneer u door bosrijke gebieden of grasland loopt.