Kat

  • Enten
  • Chippen
  • Ontwormen
  • Vlooien
  • Steriliseren
  • Castreren
  • Gebitsbehandeling

Enten

Voor een goede bescherming van uw kat is het belangrijk om te enten. Kittens worden op een leeftijd van negen weken voor het eerst geënt, en op een leeftijd van twaalf weken krijgen ze de tweede enting. Daarna moet de vaccinatie jaarlijks herhaald worden. Wilt u de kat meenemen op vakantie naar het buitenland, dan moet de kat geënt worden tegen rabiës (hondsdolheid). Deze enting kan tegelijk gegeven worden met de jaarlijkse vaccinatie en is drie jaar geldig.

Chippen

Een chip is zo groot als een rijstkorrel. In de chip is een code opgeslagen, die met een afleesapparaat te zien is. Met een chip is uw kat altijd te herkennen, want iedere chip heeft een unieke code. Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden, maar niet voor katten. Toch adviseren wij om uw kat te laten chippen. Als de kat wegloopt en gevonden wordt of verongelukt kan de kat identificeert worden. Registreren kan op verschillende sites, bijvoorbeeld op www.ndg.nl.

Ontwormen

Tegenwoordig is het advies om vier keer per jaar uw kat te ontwormen.

Waarom ontwormen?

Zo voorkomt u dat uw kat een worminfectie krijgt. Bij een worminfectie zien we de volgende symptomen bij de kat: vermageren, braken, diarree, jeuk etc. Ook lopen kleine kinderen risico. Kinderen spelen in zandbakken en speeltuinen en zo kunnen ze een besmetting oplopen door het aanraken van wormeieren. Vaak denken mensen als ze geen wormen in de ontlasting zien dat de kat geen wormen heeft. Dit is niet het geval, wormeieren kun je niet met het blote oog zien. Wormen leven in de darmen en zijn meestal al dood en verteerd als ze uitgepoept worden.

Vlooien

Vlooien zijn uitwendige parasieten die leven op de huid van uw kat. Vlooien kunnen ernstige jeuk en allergie veroorzaken, waarbij de kat zich tot bloedens toe kan open krabben, likken en bijten. Daarom is het belangrijk om vlooien te voorkomen. Het is een fabeltje dat er geen vlooien in de winter zijn. In onze (centraal) verwarmde huizen en op de kat kunnen ze gewoon leven en zich voortplanten. De vlo is ook de tussengastheer voor de lintworm, als de kat vlooien heeft kunt u er van uit gaan dat de kat ook lintwormen heeft.

Steriliseren

Vanaf een leeftijd van vijf tot zes maanden is uw poes vruchtbaar. Daarom adviseren wij om uw poes vanaf een leeftijd van zes maanden te laten steriliseren. Vroeg steriliseren heeft nog meer voordelen, zo is er een zeer kleine kans op melkkliertumoren op latere leeftijd en kan de poes geen baarmoederontsteking meer krijgen. Na de sterilisatie kan uw poes gerust buiten lopen zonder dat u bang hoeft te zijn voor een nestje. U kunt voor de sterilisatie telefonisch een afspraak maken. De poes mag acht uur voor de operatie geen eten gehad hebben en niet naar buiten, wel mag de poes water drinken.

Castreren

Om nesten te voorkomen is het net zo belangrijk om katers te laten castreren als poesen te laten steriliseren. Castreren is het verwijderen van de testikels. Wij adviseren om een kater te laten castreren vanaf een leeftijd van zeven tot acht maand, tenzij de kater in huis begint te sproeien dan adviseren wij u de kater zo spoedig mogelijk te laten castreren. U kunt voor de castratie van een kater telefonisch een afspraak maken. De kater dient nuchter te worden gebracht, dit betekent acht uur van te voren geen eten meer, en niet meer naar buiten. Hij mag wel water drinken.

Gebitsbehandeling

De zorg voor het gebit bij een kat is van groot belang. Een kat kan veel hinder ondervinden van een vies en ontstoken gebit. Naast pijn in de bek kunnen ze ook ontstekingen krijgen en dit verspreiden door het rest van het lichaam. Deze ontstekingen kunnen op hart en nieren slaan. Symptomen van gebitsproblemen kunnen zijn: vieze tanden/kiezen, voorzichtig of niet eten van harde brokken/botten, stank uit de bek, mottige vacht door niet kunnen wassen of veel kwijlen. Bij een gebitsbehandeling brengen we het dier onder narcose en verwijderen we het tandsteen en halen we ontstoken/beschadigde elementen eruit.

Terug naar Gezelschapsdieren