Nieuwe regels voor registratie

Vanaf 1 november 2021 heeft iedereen die een nestje honden fokt een Uniek Bedrijfs Nummer (UBN) nodig. Ook eigenaren die een hond zonder chip en/of EU paspoort aanschaffen moeten per 1 november een UBN nummer aanvragen om de hond correct te kunnen registreren.

De vraag naar honden in Nederland is heel groot. En veel handel gaat illegaal. In de illegale hondenhandel is aan pups veel geld te verdienen. En er wordt weinig rekening gehouden met de gezondheid van de honden. Daarom komen er per November 2021 regels bij betreft het chippen van honden.

In Nederland is het chippen en registreren van honden verplicht. De registratieplicht geldt voor elke hond die na 1 april 2013 is geboren of uit het buitenland komt.

Om de regels aan te scherpen proberen we de volgende dingen te voorkomen:

 • pups die op te jonge leeftijd worden gescheiden van hun moeder;
 • vervoer van honden onder slechte omstandigheden;
 • zieke en slecht gesocialiseerde pups die bij een nieuwe eigenaar komen;
 • besmette honden die een gevaar zijn voor de volksgezondheid (bijvoorbeeld hondsdolheid, een ziekte die van hond op mens overgaat);
 • het misleiden van hondenkopers door buitenlandse pups te verkopen met Nederlandse chips en paspoorten.

Krijgt uw hond ‘eenmalig’ een nestje? Of haalt u een hond uit het buitenland? Dan moet u ook een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aanvragen bij een portal. Dit nummer heeft u nodig als u uw dier(en) chipt en registreert bij de dierenarts.

Vanaf november 2021 gaat het als volgt:

 • Fokkers en importeurs registreren zichzelf bij een portal. Zij krijgen dan een UBN. Heeft u als bedrijfsmatige fokker of importeur al een UBN? Dan kunt u gewoon dat nummer gebruiken.

Een UBN nummer kan aangevraagd worden bij het RVO via deze link: https://mijn.rvo.nl/bedrijfsmatig-huisdieren-houden

Bedrijfsmatige houders van huisdieren betalen jaarlijks €19,- en overige houders (particulier) betalen eenmalig €19,-.

 • Een UBN is nodig om de hond te registreren. Zorg daarom dat u uw UBN bij de hand heeft als u uw hond(en) bij een dierenarts of chipper laat chippen.
 • Pups moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden én een paspoort hebben.
 • De dierenarts of chipper registreert bij een aangewezen portaal dat de hond is gechipt. Daarbij is ook het UBN van de houder nodig.
 • Als fokker registreert u de geboorte van de pup bij een aangewezen portaal. Dit doet u ook met het chipnummer van de moeder.
 • Het EU-dierenpaspoort wordt verplicht voor alle honden.
 • De dierenarts registreert het paspoort bij een aangewezen portaal.
 • Als importeur laat u de eerste registratie van de hond door een dierenarts doen. Dit moet binnen 2 weken na aankomst in Nederland gebeuren. De dierenarts registreert de import, chip en het paspoort bij een portaal.
 • Komt de hond uit een derde land en heeft hij geen EU-dierenpaspoort? Dan geeft de dierenarts een EU-dierenpaspoort voor de hond af.

Ons advies koop geen hond zonder chip/paspoort.

Het is volgens de wet verboden om een hond zonder chip en registratie te kopen. Straks moet u er ook op letten dat de hond een paspoort heeft. U weet zo meer van de geschiedenis van het dier. U kunt dan bijvoorbeeld controleren wie de moeder is en of de hond zijn inentingen heeft gehad. Verkopers die honden verkopen zonder paspoort, chip en registratie houden zich niet aan de wet. Zij willen waarschijnlijk onzichtbaar blijven voor de overheid. Vraag u dan af of deze persoon het beste met de hond voor heeft.

Aangewezen portalen voor het registreren van honden/pups:

De kosten voor het registreren kost bijvoorbeeld bij het Raad van Beheer €2,50 per pup en €3,95 per volwassen hond.

Meer informatie vindt u op: https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren-houden/identificatie-en-registratie-dieren/honden

Links het vaccinatieboekje en rechts het Europees paspoort, vanaf 1 november is
het EU paspoort verplicht voor álle honden die na 1 november geboren worden
of van eigenaar verwisselen.

Koop geen hond zonder chip en/of Europees paspoort.