Werkwijze

Informatie over afspraken en meer

Gezelschapsdieren maken een groot deel uit van ons patiëntenbestand. Bij ons kunt u terecht voor bijvoorbeeld entingen, operaties en als uw dier ziek is. Voor spoedgevallen staan wij altijd voor u klaar, ook ’s nachts en in het weekeinde. Wij werken uitsluitend volgens afspraak. Zie ook onder kopje contact.

  • Afspraken
  • Onderzoeken
  • Operaties
  • Paarden

Afspraken

Bel tijdig voor een afspraak voor een consult. Bij het niet afmelden van een afspraak worden er kosten in rekening gebracht.

Onderzoeken

Onze praktijk beschikt over een digitaal röntgenapparaat, echo en een bloedanalyseapparaat. Door deze apparaten kunnen we in korte tijd meerdere onderzoeken doen, zodat u niet lang hoeft te wachten op de uitslag. Ook kunnen wij urine, ontlasting en een huidafkrabsel onderzoeken op bijvoorbeeld: ontsteking, gruis, parasieten, wormeieren en bacteriën. Deze handelingen worden alleen overdag tijdens de inloopspreekuren of volgens afspraak uitgevoerd en niet tijdens het avondspreekuur.

Operaties

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag ochtend doen wij volgens afspraak operaties en/of maken wij röntgenfoto's. De operatiepatiënten verblijven hier maar één dagdeel. Dit betekent dat ze alleen ’s morgens of alleen ’s middags hier in de opname verblijven. Onze opnamehokken zijn verwarmd en elk dier krijgt een zachte onderlegger die vocht opneemt in zijn/haar hok. De opnameruimte wordt afgesloten door glazen deuren, zodat wij altijd goed zicht hebben op de hokken.

Operatiepatiënten dienen op de dag dat ze geopereerd worden, nuchter worden gebracht. Dit betekent dat ze ongeveer acht uur van tevoren geen voedsel gehad mogen hebben, wel mag het dier gewoon water hebben. Voor konijnen geldt dit niet, een konijn mag u nooit laten vasten. Wij adviseren ook om katten acht uur voor de opname van de operatie niet meer naar buiten te laten. Dit is om te voorkomen dat de kat niet buiten de deur kan gaan eten, bijvoorbeeld een muis, vogel of brokjes bij de buren. Een hond laat u van tevoren aan de lijn uit, zodat de hond ook niet stiekem wat op kan eten als hij onderweg eventueel wat lekkers vindt. De reden van het nuchter houden van de dieren heeft te maken met de narcose. Zodra de dieren de narcose toegediend krijgen worden ze meestal ook misselijk en gaan ze braken. De dieren hebben dan hun lichaam niet meer onder controle en hebben vaak niet meer de kracht om, wat ze eruit willen braken, er helemaal uit te braken. Het vaste braaksel (voer) blijft dan in de keel hangen en kan bij inademing in de luchtpijp, of erger nog, in de longen terecht komen. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Het dier kan hierdoor longontsteking oplopen of stikken. Dus denk er bij de volgende keer aan als u uw dier moet laten vasten voor een narcose: Het is niet zielig dat hij/zij geen eten mag, het is voor een goed doel.

Paarden

Op het gebied van de paardengeneeskunde hebben wij het volgende te bieden:

Fertiliteitbegeleiding

Wilt u een veulen fokken bij uw merrie? Neem contact met ons op. Wij komen dan bij u langs om te kijken of de merrie hengstig is en bepalen met behulp van manueel (opvoelen) en echografisch onderzoek of uw merrie gedekt of geïnsemineerd kan worden. Na dekking of inseminatie controleren we bij u thuis of de merrie drachtig is. Als er zich problemen voordoen, zoals vocht in de baarmoeder of het niet drachtig willen worden van uw merrie, kunnen wij verschillende onderzoeken aanbieden om uit te vinden wat de oorzaak van het probleem is. Te denken valt hierbij aan een uitstrijkje uit de baarmoeder voor bacteriologisch onderzoek. Op deze wijze kunnen problemen opgespoord en adequaat behandeld worden. Wij kunnen uw merrie bijvoorbeeld spoelen, of een antibioticabehandeling in de baarmoeder geven. En zijn er bij het veulen problemen, dan kunt u ons altijd bellen.

Keuringen

Paarden kunt u bij ons klinisch laten keuren. Voordat u een paard koopt of verkoopt kunnen wij het paard volgens een vaste procedure voor u onderzoeken op gebreken, waarna het resultaat van dit onderzoek op een keuringsformulier wordt vastgelegd. Bij goedkeuring wordt dit formulier ook voor de verzekering geaccepteerd.

Natuurlijk kunt u bij ons ook terecht voor alle andere paardenwerkzaamheden. Zo bieden wij voor de enting van Influenza en Tetanus in combinatie met een visite een aantrekkelijk tarief. Ook andere veel voorkomende problemen, zoals kreupelheden, luchtwegproblemen, diarree, koliek, etc., kunnen door ons adequaat worden onderzocht en behandeld.

Terug naar Dieren