Ontwormingsadvies voor paarden

Er zijn ongelofelijk veel soorten ontwormingsmiddelen voor paarden te verkrijgen. Sommigen zien dan door de bomen het bos niet meer en weten niet meer welk middel te moeten gebruiken. Wij zijn van mening dat het niet zo belangrijk is welk merk of naam je gebruikt voor de ontworming en of dit pasta is of tabletten, maar welke werkzame stof erin zit. Hieronder hebben wij een schema gemaakt van enkele  middelen met welke werkzame stoffen werken tegen welke wormen. En wanneer je het beste welke werkzame stof kunt gebruiken.

Equest pramox: werkzame stoffen zijn Praziquantel en Moxidectine. Doodt de meeste wormen en lintwormen. Advies: 1-2 x per jaar ontwormen met een ontwormingsmiddel waar praziquantel in zit.

Eraquell, Equimectin en Noromectin: werkzame stof is Ivermectine. Doodt de meeste wormen, maar niet lintwormen en geëncysteerde larven. Advies: in november- december ontwormen met een middel met Ivermectine erin tegen de horzellarven.

Strongid P: werkzame stof is Pyrantel. Doodt de meeste wormen, maar niet de horzellarven en lintwormen. In dubbele dosering is Strongid P wel werkzaam tegen lintworm. Advies: 2 x per jaar ontwormen tegen geëncysteerde larven.

Equest: werkzame stof is Moxidectine. Doodt de meeste wormen, maar niet de lintworm. Advies: 2x per jaar ontwormen tegen geëncysteerde larven.

roundworm_diagram