Paarden & Ezels

Atypische Myopathie bij paarden

PPID (Cushing) bij paarden

Enten:

paardVaccineren is een belangrijke methode om de kans op infecties te verkleinen. Een vaccinatie zorgt voor een verminderde vatbaarheid bij bepaalde ziektes.  Onze standaard vaccinatie bestaat uit influenza en tetanus. Wilt u enten tegen Rhinopneumonie, Droes, West Nile virus en/of schimmel, dat is bij ons geen probleem, dat kunt u bij het maken van een afspraak doorgeven.

SchemaVoor wedstrijden, keuringen etc is vaccineren verplicht. De verplichte influenzavaccinatie bestaat uit een basisvaccinatie die daarna jaarlijkse herhaald wordt. De basisvaccinatie is een eerste vaccinatie en na 21 tot 92 dagen wordt deze herhaald. Daarna moet het jaarlijks binnen 12 maanden herhaald worden. Is het niet binnen 12 maanden herhaald dan moet de basisvaccinatie opnieuw gegeven worden.

Als u paard gevaccineerd is, mag u pas na 7 dagen na de vaccinatie deelnemen aan wedstrijden (KNHS).

Bij veulens geldt een ander schema. Een veulen kan op 4 maanden leeftijd zijn eerste vaccinatie krijgen van de basisvaccinatie. De tweede vaccinatie word 4-6 weken later gegeven. Is de moeder in de laatste 4 maanden van de dracht gevaccineerd, dan krijgt het veulen zijn eerste vaccinatie op een leeftijd van 5 maanden.

Kreupelheid:paard

Kreupelheden kunnen variëren van een hele lichte onregelmatigheid die je alleen merkt met bepaalde dingen, tot het op 3 benen staan. Staat het paard op 3 benen dan adviseren wij om zo snel mogelijk een dierenarts te bellen. Is het paard kreupel, maar belast het wel alle 4 de benen, dan kan u het eerst een paar dagen aankijken. U kunt dan korte stukjes stappen aan de hand op een harde bodem.

Koliek:

Koliek kan in ernst variëren van mild tot levensbedreigend, het kan elk paard overkomen. Er kan een onderscheid worden gemaakt in valse en ware koliek. De ernst van de koliek is niet aan de buitenkant te zien! Kenmerken van koliek kunnen zijn, zweten, rollen, liggen, niet willen eten, buik optrekken, omkijken, slaan naar de buik. Als u denkt dat uw paard koliek heeft, bel dan gelijk. Ondertussen raden wij u aan om met het paard te gaan stappen. Als dit niet lukt om welke reden dan ook, kunt u het paard ook in een grote box of bak/paddock zetten, ergens waar hij zichzelf niet klem kan rollen.

Ontwormen:

Ontwormen is belangrijk om de wormenpopulatie onder de duim te houden. “Onze” paarden leven in omstandigheden dat zij mestplekken niet kunnen vermijden, en daardoor steeds weer nieuwe parasieten kunnen krijgen.  Volwassen paarden zijn in staat om een geringe weerstand hier tegen op te bouwen, veulens daarin tegen niet. Daarom is het belangrijk om veulens vaak te ontwormen, ook omdat wormlarven via de moedermelk  doorgegeven worden. Het grootste probleem is de resistentie vorming, daarom adviseren wij vaak om eerst bij ons een mestonderzoek te laten doen. Zo kunnen wij passend advies en de goede behandeling geven. Het is ook belangrijk om een goede dosering van het ontwormingsmiddel te geven. Bij onderdosering zullen de wormen maar gedeeltelijk of helemaal niet dood gaan en kweek je resistentie. Met behulp van het onderstaand plaatje en een meetlint kun je goed het gewicht van je paard of pony inschatten.

Hoe bepaal je het gewicht van een paard

Hoe bepaal je het gewicht van een paard

levenscyclus van lintwormen bij paarden

ontwormingsadvies voor paarden

Verlossing:

Bij een geboorte van een veulen komen niet vaak complicaties voor. Maar wil de geboorte niet vlotten, of ligt het veulen afwijkend dan adviseren wij om direct een dierenarts te bellen. De merrie mag niet stilstaan en al helemaal niet liggen, blijf daarom stappen tot de dierenarts is gearriveerd. Desnoods loopt er iemand met een zweep bij. Is er nog een persoon, laat die dan handdoeken en warm water klaarzetten.

Mok:

Mok is een ontsteking van de huid in de kootholte. Er zijn veel verschillende oorzaken voor mok. Het is belangrijk om mok te behandelen, omdat het ook tot bloedvergiftiging (einschuss) kan leiden. Mok is vaak goed te behandelen. Vaak wordt mok verward met beenschurft met name bij paarden met veel behang zoals: friezen, haflingers, tinkers ect.

Luizen:

Luizen komen het meest voor bij veulens en/of zieke en zwakke dieren. Een luizeninfectie komt het meest voor in de winter en het vroege voorjaar. De paarden hebben dan een lange wintervacht. Er zijn veel behandelingen mogelijk, daarom adviseren wij een dierenarts te bellen als uw paard kale plekken, jeuk en/of luizen heeft. Zo kan de dierenarts de diagnose vaststellen en een passend advies geven.