Vuurwerktraining

Het klinkt nog zo ver weg… over 113 dagen is het weer zover... OUD&NIEUW. Begin op tijd om uw dier te laten wennen aan vuurwerk. Na de vakantie nemen veel mensen weer een nieuwe pup of kitten en dan is dit een ideaal moment om alvast te beginnen met vuurwerktraining! Maar ook voor oudere dieren hoeft het nog niet te laat te zijn! Op internet zijn volop vuurwerk geluiden te vinden en te downloaden. Maar ook lichtflitsen en kruitdampen moet u niet vergeten te trainen.

Veel huisdieren, vooral honden, reageren erg nerveus op vuurwerk, zowel binnen- als buitenshuis.

De belangrijkste reden waarom honden zo angstig zijn is dat ze van hun bazen hebben begrepen dat vuurwerk eng is. Ze worden getroost, ze krijgen een beloning of er wordt steeds op ze gelet als ze schrikken. Zo leren ze dat het heel terecht is dat ze bang zijn. Want ze worden voor hun angst beloond, door middel van aandacht.

Training

U kunt uw hond zelf een vuurwerkcursus geven. U kunt deze geluiden makkelijk downloaden op het internet. Zet dit geluid eerst op een sterkte die de hond niet eng vindt en beloon het niet bang zijn door zijn favoriete spelletje met hem te spelen. Zo kunt u een koppeling leggen tussen de onaangename geluiden en het leuke spel. Als dit goed gaat, zet dan het geluid iets harder. Ga niet te snel. Begin met deze training op tijd.

Tips

  • Zet de radio aan.
  • Leid de hond af, ook tijdens het uitlaten, met een speeltje zodra hij angstig gedrag vertoont. Zo leert hij om op u te letten en niet op zijn omgeving.
  • Beloon de hond voor het niet bang zijn, negeer het bang zijn.
  • Leer kinderen om geen rotjes naar dieren te gooien.
  • Laat een hond uitsluitend aan de riem uit, eventueel samen met een niet-angstige hond.

Kijk op dierenzorggids.nl voor meer tips & tricks, want iedereen wil toch een fijne jaarwisseling?