Honden

Enten:

Voor een goede bescherming van uw hond is het belangrijk om te enten. Pups worden op een leeftijd van 6 weken voor het eerst geënt, de 2e enting is op 9 weken oud en de 3e op 12 weken oud, daarna moet de vaccinatie  jaarlijks herhaald worden. Als de hond op cursus gaat of in een pension komt is vaak de extra kennelhoest enting vereist. Deze kan gelijk met de jaarlijkse vaccinatie worden toegediend. Wilt u de hond meenemen op vakantie in het buitenland, dan moet de hond tegen rabiës(hondsdolheid) zijn geënt. Deze enting is 3 jaar geldig, en kan ook tijdens de jaarlijkse vaccinatie gegeven worden.

Chippen:                              

Een chip is zo groot als een rijstkorrel. In de chip is een code opgeslagen, die met een afleesapparaat te zien is. Met een chip is uw hond altijd te herkennen, want iedere chip heeft een unieke code. Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden. Dit betekent dat elke hond die na die datum is geboren of in Nederland komt gechipt moet worden, en binnen 2 weken geregistreerd moet zijn. Registreren is zeer belangrijk, want zonder registratie heeft de chip geen enkele zin. Registreren kan op verschillende sites, bijvoorbeeld www.ndg.nl. Pups moeten voor een leeftijd van 7 weken gechipt zijn, dit betekend dat de fokker alleen gechipte pups mag afgeven.

Ontwormen:

Tegenwoordig is het advies om 4x per jaar uw hond te ontwormen. Waarom ontwormen? Zo voorkomt u dat uw hond een worminfectie krijgt, denk hier aan  vermageren, braken, diarree, jeuk ect. En vanwege kleine kinderen. Kinderen spelen in zandbakken en speeltuinen, en zo kunnen ze een besmetting oplopen door het aanraken van wormeieren. Vaak denken mensen als ze geen wormen in de ontlasting zien dat de hond geen wormen heeft. Dit is niet het geval, wormeieren kun je niet met het blote oog zien. Wormen leven in de darmen en zijn meestal dood en verteerd als ze uitgepoept worden.

Vlooien:

Vlooien zijn uitwendige parasieten die leven op de huid van u hond. Vlooien kunnen ernstige jeuk en allergie veroorzaken, waarbij de hond zich tot bloedens toe kan open krabben, likken en bijten. Daarom is het belangrijk om vlooien te voorkomen. Het is een fabeltje dat er geen vlooien in de winter zijn. In onze (centraal) verwarmde huizen en op de hond kunnen ze gewoon leven en zich voortplanten.

Sterilisatie:

Teven worden  tussen de 6-8 maanden (afhankelijk van de grootte en het ras) voor het eerst loops. Na deze loopsheid adviseren wij de teef te laten steriliseren. Dit kan 3-4 maanden na de loopsheid. Waarom steriliseren? Als de hond op jonge leeftijd word gesteriliseerd is de kans zeer klein dat ze op latere leeftijd last krijgen van melkkliertumoren. U hoeft verder niet meer bang te zijn voor baarmoederontsteking, en er is minder kans op suikerziekte.

Castratie:

Castratie is het verwijderen van de testikels. Reuen kunnen gecastreerd worden voor verschillende dingen, bijvoorbeeld dat hij steeds wegloopt als er loopse teven in de buurt zijn, tegen dominantie of er is een medische reden voor. Wij adviseren een reu pas te laten castreren na een leeftijd vanaf 6 maanden oud.

Gebitsbehandeling:

De zorg voor het gebit bij een hond is van groot belang. Een hond kan veel hinder ondervinden van een vies en ontstoken gebit. Naast pijn in de bek kunnen ze ook ontstekingen krijgen en dit verspreiden door het rest van het lichaam. Deze ontstekingen kunnen op hart en nieren slaan. Symptomen van gebitsproblemen kunnen zijn: vieze tanden/kiezen, voorzichtig of niet eten van harde brokken/botten, stank uit de bek of veel kwijlen. Bij een gebitsbehandeling brengen we het dier onder narcose en verwijderen we het tandsteen en halen we ontstoken/beschadigde elementen eruit.

Klik op onderstaande link voor de instructievideo over tandenpoetsen bij de hond.

http://landing.quadia.nl/video/100sec/?m=105469