Oktober is de maand van de oudere kat

In de maand oktober doen wij mee met de landelijke actie “ Maand van de Oudere Kat”.

Katten van 7 jaar of ouder hebben een grote kans op ouderdomsklachten. Maar liefst 2 op de 3 oudere katten hebben last van pijn door artrose. En 1 op de 3 heeft chronische nierziekte. Meestal merkt u daar helemaal niets van. Want katten zijn heel goed in het verbergen van ziektes. Maar alleen als we deze op tijd ontdekken, kunnen we samen zorgen voor een lang en prettig leven van uw kat.

In oktober besteden we daarom extra aandacht aan de gezondheidscontrole van oudere katten. We controleren het gewicht, doen bloedonderzoek en luisteren naar het hart. Ook bekijken we de oren ogen en het gebit.

Tijdens het bloedonderzoek wat bij ons op de praktijk wordt uitgevoerd worden de volgende waardes gemeten: nierfunctie, leverfunctie, suiker. Als alle waardes normaal zijn kunnen we bloed opsturen naar het laboratorium voor SDMA onderzoek.

Wat is SDMA

Met de vroege niertest (SDMA) kunnen we nierproblemen in een vroeg stadium aantonen. Voor katten kunnen we nierfalen gemiddeld 17 maanden eerder aantonen dan met de reguliere testen. 

Hoe eerder de diagnose chronisch nierfalen gesteld wordt, hoe beter de prognose. Door vroegtijdige diagnose en de juiste therapie kan het leven van huisdieren met maanden tot jaren worden verlengd.

Deze maand betaald u slechts €85,- voor consult, klinisch onderzoek, bloedonderzoek (incl laboratorium kosten).

U hoeft hier voor geen afspraak te maken. U kunt bij ons terecht tijdens onze spreekuur van maandag t/m vrijdag ’s morgens tussen 8.00-9.00 en ’s middags tussen 13.00-14.00. De kat dient voor dit onderzoek wel nuchter te zijn. Dit betekend dat de kat de avond van te voren na 22.00 uur geen eten meer mag hebben, wel water en dat hij/zij binnen moet blijven.

  • maand_oudere_kat_1568296007