Konijnen vaccineren tegen Myxomatose, RVHD1 & RVHD2

Beste konijnenliefhebbers,

Op woensdag 5 april en vijdag 7 april gaan we weer konijnen vaccineren tegen Myxomatose, RVHD1 en de zeer besmettelijke en dodelijke ziekte RVHD type 2. U kunt op deze dagen met uw konijn(en) langs komen tussen 15.00-16.00 uur of vrijdag 7 april volgens afspraak op het avondspreekuur.
Het vaccin tegen RVHD2 zit per 10 doseringen verpakt en is dit vaccin na aanbreken helaas maar een paar uur houdbaar. Omdat wij de kosten voor zowel de praktijk als de konijnen eigenaren zo laag mogelijk willen houden proberen we alle konijnen die gevaccineerd moeten worden tegen RVHD type 2 op 1 dezelfde dag te vaccineren.

Rabbit Haemorrhagic Disease type 2 (RVHD2, ook wel VHD2, VHS2 of RHD2 genoemd) is een gemuteerde variant van de reeds bekende en al langer in Nederland voorkomende ziekte RVHD type 1.
In 2010 is RVHD type 2 voor het eerst gezien in Frankrijk, later is de ziekte ook opgedoken in Spanje, Duitsland en Engeland. RVHD type 2 is nu helaas ook in Nederland opgedoken.
Het virus RVHD type 2 verschilt van het RVHD type 1 virus in de tijdsduur tussen infectie en overlijden van het dier. Bij RVHD type 1 overlijden de dieren vaak, zonder voorafgaand ziekteverschijnselen te hebben vertoond, binnen 24-48 uur na infectie. Soms ziet men benauwdheid, algemeen ziek zijn, koorts, pijnuitingen of bloedingen uit de neus. Bij RVHD type 2 verloopt de ziekte sneller, de konijnen kunnen al op jongere leeftijd aangetast worden vanaf 4 weken leeftijd en de dieren overlijden gemiddeld na 3-5 uren. Doordat de ziekte zeer besmettelijk is, heeft het virus meer tijd om zich te verspreiden.
Tevens valt ook op, dat jonge konijnen onder de 3-4 weken aan RVHD type 2 komen te overlijden, hoewel bij RVHD type 1 een soort leeftijdsresistentie tot 4-8 weken te zien is.

Vorig jaar zijn uit diverse delen van het land meldingen binnengekomen over acute sterfte bij zowel wilde als tamme konijnen.
Onderzoek van enkele overleden konijnen uit Utrecht en Nijmegen heeft aangetoond, dat deze dieren inderdaad aan het virus RVHD type 2 zijn overleden. Ook andere pathologisch onderzochte overleden dieren vertoonden afwijkingen, die sterk wijzen op dezelfde infectie.
Ook bij ons in de praktijk zijn een aantal gevallen bekend van plotselinge sterfte.
Net als bij RVHD type 1 bestaat er geen therapie voor de ziekte RVHD type 2. Wel kan preventief gevaccineerd worden.
Helaas geeft de vaccinatie tegen RVHD type 1 (zoals de Nobivac Myxo-RHD) onvoldoende bescherming tegen RVHD type 2.

Voor de risico groepen (zoals konijnen bedrijven, tentoonstellingskonijnen en opvangcentra) kan eventueel een extra halfjaarlijkse vaccinatie in geval van een regionale uitbraak raadzaam zijn. Ook jonge konijnen dienen zowel tegen RVHD type 1 als tegen RVHD type 2 gevaccineerd te worden.

Myxomatose

Myxomatose wordt vooral overgebracht door bloedzuigende insecten zoals muggen en vlooien. Echter dit virus kan ook door direct contact tussen konijnen verspreid worden. Denk aan besmette wilde konijnen die komen buurten bij uw konijnen.

RVHD type 1 (ook wel VHS1, RHD1 of VHD1 genoemd)

Ook het RVHD1 virus kan overgebracht worden door direct contact met besmette wilde konijnen of stekende insecten. Daarnaast kan dit virus ook vele maanden in de omgeving overleven en zo via groenvoer, stro, hooi of besmette kleding uw konijn besmetten.

Wat zijn de symptomen?

Myxomatose

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus. Als een dier besmet is, zien we dat als eerste aan dikke, vochtige zwellingen op de kop en de snuit.

Andere klassieke symptomen zijn “slaperige ogen”, opgezwollen lippen, kleine zwellingen aan de binnenkant van het oor en dikke zwellingen rond de anus en geslachtsdelen. Binnen een paar dagen kunnen de zwellingen rond de ogen zo ernstig worden dat ze blindheid kunnen veroorzaken. Eten en drinken worden steeds moeilijker en gewoonlijk leidt de ziekte binnen twee weken tot de dood.

RVHD type 1

RVHD1 wordt ook door een virus veroorzaakt, hoewel het een ander virus is dan het Myxomatosevirus. Ook het verloop van de ziekte is heel anders. De meeste met RVHD1 besmette konijnen sterven zeer snel, zonder dat er sprake is van zichtbare ziekteverschijnselen, afgezien van een periode van een paar uur waar in ze sloom en lusteloos zijn. Bij konijnen die langer blijven leven, kunnen de symptomen sterk variƫren. Mogelijke symptomen zijn koorts en stuiptrekkingen, waarna het konijn in een dodelijke coma terechtkomt. In sommige gevallen wordt vlak voor de dood nog bloederige afscheiding uit de neus waargenomen.

Loopt mijn konijn risico?

Alle konijnen kunnen met Myxomatose en RVHD1 worden besmet, zowel binnen- als buitenkonijnen.

Hoe snel wordt mijn konijn ziek?

Bij Myxomatose duurt het ongeveer 5 tot 14 dagen voordat de symptomen van de ziekte zichtbaar worden.

Bij met RVHD1 besmette konijnen treedt sterfte meestal 2 a 3 dagen na infectie op.

Bij veel met RVHD1 besmette konijnen worden voorafgaand aan hun plotse dood geen duidelijke symptomen gezien.

Hoe kunnen deze ziekten worden bestreden?

– Voorkom contact met wilde konijnen

– Voorkom zoveel mogelijk contact met muggen en vlooien

– tegen vlooien kunt u sprays of druppels gebruiken

– de bestrijding van muggen is moeilijker, maar hiervoor kunnen insectenwerende strips en netten (klamboes) worden gebruikt.

– schone en droge hokken trekken ook minder snel muggen aan.

Vaccineer uw konijn jaarlijks tegen Myxomatose en RVHD1 en RVHD2.